Pluk snapseurter

Pluk din egen snapseurt på Fur.

PORSE

På vestsiden af øen findes den absolut bedste af alle snapseurter – nemlig porsen. Kør til p-pladsen ved enden af Knudevej og gå af stien mod Lille Knudshoved. Her lidt inde mod plantages vokser porsen i store klynger.

Hvordan kan du kende porsen:
Porsen er en busk med oprette rødlige grene med aflangt ægformede, blågrønne blade, der er tandede mod spidsen og hårede på undersiden. Blomsterne sidder i oprette rakler inden løvspring. 
Både rakler og blade kan anvendes til snapsebrygning.

Opskrift:
I april klippes små grene med de halvåbne rakler. Derhjemme ”stryges” raklerne af og puttes i et syltetøjsglas m. vodka. Brug en god håndfuld til en helflaske. Lad den stå en uges tid, si så og du har den smukkeste,  gyldne og velsmagende snaps.
Senere , efter løvspring, bruges bladene, der fint kan fryses til brygning hele vinteren.

 

PRIKBLADET PERIKUM

Perikum eller prikbladet perikum, som den hedder, findes sandsynligvis flere steder på Fur, da den trives på tør, sandet jord  i grusgrave, på vejskrænter og lignende steder. Det sted jeg foreløbig er stødt på den er på vandretur langs stranden v. Færker Vig, i mellem buske og planter, ud for molerfabrikken.

Hvordan kan du kende perikum:
Stængelen er er tveægget, og som navnet antyder, er der små prikker på bladene. Disse ses tydeligt, når man holder dem op mod lyset. De gule blomster har spidse bægerblade og sidder i en topformet kvast. Det er de uudsprungne  blomsterknopper,  der anvendes. Tryk forsigtigt på en blomsterknop og se den smukke røde ”bloddråbe”, der kommer ud. Deraf opstår snapsens flotte, røde farve

Opskrift:
Til en hel flaske vodka anvendes godt en lille tændstikæske blomsterknopper, der trækker i mindst to uger. Herefter sies essensen, der er gennemsigtig og skal fortyndes, når den skal nydes. Farven er smuk rubinrød, og snapsen har sin egen specielle, let bitre og krydrede smag. Den vinder v. lagring. Saml evt. ekstra æsker m. blomsterknopper, da de med fordel kan fryses uden at miste smag og egenskaber. 

Og apropos egenskaber:
Perikum er naturens ”lykkepille”, og kan købes som sådan i helsekostbutikker. Men hvorfor købe dyre piller eller dråber, når snapsen har samme egenskaber + promillen ikke at forglemme!

 

REVLING

Revling kaldes også sortbær eller på godt jydsk: Svotbær. Den er almindelig på mager jord og vokser mange steder på Fur; både langs kysten og f.eks. også på ”Smedjehøje”, hvor den danner hele tæpper. 

Hvordan kan du kende revling:
Revling er en lav, klatrende busk med lange ranker. Egentlig er bladene relativt brede, men da de er sammenrullede, kommer de til at se ud som nåle. Frugterne er små, sorte og ”stenede”. 

Opskrift:
Som andre ”bærsnapse” skal ”svotbærsnapsen” trække længe. Gerne 3-6 mdr. inden den sies og er drikkeklar. Fyld et glas op med bær, hæld vodka på og tilsæt en skefuld honning. Fin på julebordet!

 

BROMBÆR

Brombær vokser som krat utallige steder på Fur. Ude i Engelst, hvor jeg bor, kan man leve af den. De sorte, flotte bær er yderst velsmagende friske og i syltetøj. Har du mod på en tur i krattet, der stikker og kradser, er det rifterne værd at samle til både syltetøj og snaps.

Opskrift:
De fuldmodne bær plukkes i august og september. Et glas fyldes med bærrene og disse overhældes med vodka. Tilsæt evt. honning efter behag. Skal trække i min. 3 mdr., sies og bliver bedre ved lagring 1 år. Tips : Lav 2 flasker. Så kan den ene drikkes til jul og den anden lagre!

 

Vil du vide mere...

Forenede Dram Bryggere

Del denne side